2015. december 8., kedd

Karácsonyi készülődés- ZSERBÓGOLYÓ


Egy sütést nem igénylő könnyen elkészíthető édesség, ami tökéletes vendégváráshoz, vagy pont az a falatnyi desszert, amit még jóleső érzéssel fogyasztunk el a kiadós ünnepi ebéd vagy vacsora után:)

Hozzávalók:
    15 dkg kekszmorzsa
    15 dkg darált dió
    15 dkg őszibaracklekvár
    15 dkg étcsokoládé
    1 ek napraforgó olaj

A kekszet és a pörkölt diót  durvára daráljuk, majd elkeverjük, és annyi baracklekvárt adunk hozzá, hogy formázható legyen. (Ízlés szerint még egy kis porcukorral édesíthető) Diónyi golyókat formázunk (ami eltart egy ideig, de megéri a fáradozást :) ) majd hűtőbe tesszük néhány órára, hogy szépen megdermedjenek. Ezután vízgőz felett vagy mikróban felolvasztjuk az étcsokoládé 3/4-ét és hozzáadjuk az olajat. (Ha mikróban olvasztjuk a csokit félpercenként érdemes átkeverni, mert  különben megéghet a közepe) Végül hozzáadjuk a maradék csokit is, és szép simára keverjük. (Ha nagyon szeretitek a keserű csokit, mehet bele még egy kis extra, jó minőségű kakaópor. Ha esetleg túl sűrű lenne ezután, egy kis olajjal tovább hígítható) Előkészítjük a pálcikákat, amit mielőtt a golyókba szúrnánk belemártjuk a "cukrászok ragasztójába" az olvasztott csokiba :) Mire minden golyóba beleszúrjuk a pálcikákat, az elsőkbe már biztosan megdermed, így ezeket kezdhetjük beleforgatni a csokiba, majd zsírpapírra sorakoztatjuk. Ha van elég türelmünk hozzá, akkor aranyos kis masnikkal tehetjük még látványosabbá a kis finomságokat :)
ALAKBARÁT formában is elkészíthető cukormentes keksz, diabetikus lekvár és csokoládé használatával. ;)
És még egy jó hír a végére. Mivel elég tartós édesség, így már napokkal előre elkészíthető egy-egy nyugisabb estén, de ez esetben jól dugjátok ám el, nehogy elfogyjon idő előtt ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése